Vad är Yinyoga?

Som en långsam stretch. Ja bara för att det kanske låter "enkelt" så är det oftast inte det. I den här yogaformen har vi fokus på rörlighet. Alla positoinerena är sittande eller liggande och du använder dig av bolster, kuddar, block, band mm för att kunna nå eller hitta en form som du också kan slappna av i. Har du svårt att varva ner? Känner dig stressad? Då är det här yogan för dig.  Men också ett perfekt komplement till annan träning eller yoga då den verkligen kan ge dig en medveten kunskap om din kropp. Skillnader mellan höger och vänster sida, hur just du "hänger ihop" med bindväv och nerver, se skador i tid mm.

Hur är en yinyoga-klass uppbyggd?

Det finns tre grundregeler eller "nycklar"  i yinyoga

  • Första minuten används för att du ska hitta din variant av positionen. 1 min att komma in i positionen.
  • Känn efter – du letar efter 80% av ditt max. Känslan ska vara intensiv men ändå ok. 
  • Bara vara stilla, ta tiden och vänta

Vad det gäller den fysiska delen i yinyoga är det viktigaste vart det känns, inte exakt hur positionen det ser ut. Det finns flera varianter av alla positioner för att det ska kunna passa just dig. Vissa positioner blir starkare ju längre tid du är i dom andra tvärt om. Hur det kommer att kännas för dig är helt individuellt. Även ifrån tillfälle till tillfälle skiljer sig ofta mycket åt.

Den mentala aspekten i yinyoga är speciell.  När vi håller positionen och bara är helt stilla släpper vi fokus från utsidan av vår kropp och landar inuti kroppen, i våra tankar och känslor. Vi blir uppmärksamma på vad som händer i livet, just nu, just här.

"In an age of constant movement, nothing is more urgent than sitting still."

Hälsokompassens kurser i Yinyoga

Yinyoga morgon och lunch

60 minuters pass. Bästa sättet att starta en morgon eller för en paus mitt på dagen. Vi stannar i varje position mellan 3-8 minuter. Samtliga positioner är liggande eller sittande. Allt avslutas med en härlig avslappning. Inga förkunskaper inom yoga behövs.

Yinyoga

Under 90 minuter jobbar vi oss sakta genom kroppen.  Vi stannar mellan 3-8 minuter i varje position. Samtliga positioner är sittande eller liggande. Allt avslutas med en härligt lång avslappning. Inga förkunskaper inom yoga behövs.