Vad är Viryayoga?

Viryayoga är en dynamisk yogaform som med sin fokus på biomekanik gör det möjligt att utöva yoga med minimerad skaderisk och samtidigt systematiskt stärka och mjuka upp kroppen. Ordet virya kommer från språket sanskrit och betyder "energi" eller "kraft". Ett passande beskrivning av hur man känner sig efter en viryayogaklass!

Viryayoga är utvecklad av yogaläraren Josephine Selander tillsammans med naprapaten Malin Flink. Josephine tyckte det saknades en yogaform där biomekanik såväl som filosofi och glädje får plats på yogamattan.

Malin hade träffat på många yogaskadade patienter. Så de tillsammans tänkte att varför inte utveckla en yogaform som är hälsosam för kroppen? Detta tillsammans med tankar om att de ansåg att det behövdes en anpassad yogaform till våra förhållanden i väst, där de flesta har stillasittande arbeten och börjar yoga i relativt mogen ålder. Så föddes Viryayogan. En yoga som bygger på gammal kunskap, men som silats genom ett modernt filter av vad vi idag vet om kroppen.

Josephine och Malin har gått igenom en mängd yogaställningar och tagit bort de skadliga, lagt till kompletterande. Analyserat ordningen på positionerna. Allt för att få ett heltäckande och utmanande yogaprogram med fysisk variation, som i lagom takt bygger upp kropp och sinne för mer kluriga positioner.

Josephine har under de senaste 10 åren utvecklat Viryayogan till ett helteckande yogasystem med upplägg och nivåer för att passa alla. Hon har också gett ut flera böcker och DVD:er för att kunna sprida Viryayoga framförallt i Sverige och i Norden.  

Hur är en Viryayogaklass uppbygd?

I varje klass arbetar vi oss igenom 10 olika moduler; uppvärmning, solhälsning, stående positioner, balanser, magstärkare/armbalanser, höftöppnare, bakåtböjningar, framåtfällningar, avslutande och avslappning. Detta för att du ska få en komplett yogaupplevelse.

Under klassen använder du dig av yogablock och band, allt för att du ska kunna anpassa varje position helt utifrån dina egna förutsättningar (längd på armar/ben, rörlighet, styrka eller kanske skada).

Varje yogaklass har ett biomekansikt tema. Enkelt förklarat – rörelselära och om hur vi använder kroppen på ett hälsosamt sätt. Detta innebär att vi ena veckan kanske har ett tema kring hur vi jobbar med våra fötter och veckan efter kanske axlarna. Genom denna kunskap kommer du skapa en förståelse kring hur just din kropp fungerar och hur du stärker kroppen på ett säkert och effektivt sätt.

Varje viryayoga-klass har också ett filosofiskt tema. Det kan ex. vara balans, landa i nuet, acceptans. Detta binds ihop med klassens upplägg och vill du så låter du veckans tema vara en del också i din vardag i livet ”utanför mattan”.

Kort sagt, med hjälp av den senaste kunskapen om biomekanik har virya utvecklats som en yogaform som är genomtänkt, tydlig och fungerar för oss idag – i vårt klimat, med våra förutsättningar, och för våra kroppar.

Hälsokompassens kurser i Viryayoga

Grund

Är du nyfiken på yoga eller har du inte yogat på ett tag? Kanske är Viryayoga nytt för dig? Eller vill du helt enkelt bara fortsätta att befästa dina grunder?  Här fokuserar vi på just grunderna och bygger upp styrka och kroppsmedvetenhet. Inga förkunskaper behövs i den här kursen. 

Bredd

Här finns en stor bredd av positioner att utmana dig med både vad gäller styrka och rörlighet. Du ökar verkligen din kroppsmedvetenhet. Varje kursomgång har dessutom ett litet övergripande ”tema” kring någon funktion eller kroppsdel med extra teknik kopplat till detta (ex. fötter, axlar, andning) Du bör ha gått Grund-kursen först eller ha motsvarande kunskap för att kunna tillgodogöra dig den här kursen på bästa sätt.

Peak

Du bör ha yogat Viryayoga regelbundet under minst 1 år för att kunna tillgodogöra dig den här kursen på bästa sätt Här jobbar vi med balanser både på händer och fötter. Vi jobbar med olika flöden och bindningar. Vi jobbar mot en specifik ”peak-position” som tex kan vara handstående, underarmstående och en del av klassen är en mindre ”work-shop” kring detta där du får olika varianter att jobba med utifrån din egna nivå av styrka och rörlighet.

Flow 

Flow innebär att vi yogar i ett flöde utan avbrott för teknikgenomgång eller demonstrationer. Du får ibland flera alternativ att välja mellan för att passet ska kunna passa just dig. Annorlunda och svettigt. Passar dig som gått minst två kursomgångar hos mig.

Ordet Virya kommer från språket sanskrit och betyder kraft, energi och glädje. Något som jag också vill dela med mig av i mina yogaklasser.